LÄS MER OM SOLPANELER FÖR DIG SOM PRIVATPERSON

Privatperson

Här samlar vi information för dig som privatperson, berättar om bidrag, egen installation, tips och trix.

Vilken panel bör jag välja?

Standardpanelen;

Följande frågor bör man enligt vår rekommendation ställa sig;

  • Vilken garantitid är önskvärd? Standardpanelen erbjuder 20 år.
  • Estetik – viktigt? Industripanelen är svart (blank).
  • Storlek på fastigheten? Standardpanelen kan användas både för industritak men även privata villor.

2

Premiumpanelen;

Följande frågor bör man enligt vår rekommendation ställa sig;

  • Vilken garantitid är önskvärd? Premiumpanelen erbjuder hela 25 år.
  • Estetik – viktigt? Premiumpanelen är matt svart, den mest estetiskt snygga panelen.
  • Premium? Premiumpanelen är den bästa som finns på marknaden idag, den är dessutom snyggast och ger längst garanti.
  • Denna väljs oftast av privatpersoner.

Prisförslag

För privatpersoner är standardpanelen eller premiumpanelen de smartaste valen. Vi beräknar att en normalstor villa med tegeltak bör använda ca 40 st paneler (12000kW) för bäst effektvärde. Andra takbeläggningar fungerar självklart också. Till panelerna ingår alla montagetillbehör och en omriktare av märket Solaredge 10kW och full optimering. Det som tillkommer är själva monteringen samt elinstallationsarbetet. Vi tipsar er gärna om takentreprenörer som kan hjälpa er med montaget. Elinstallationen hjälper vi till med.

 

Standardpanelen;

150 000 kr inklusive moms (112 000 kr inklusive moms efter bidrag)

Premiumpanelen;

184 000 kr inklusive moms (128 000 kr inklusive moms efter bidrag)

Läs mer om installation, bidrag, producera el och garantier

Vilka källor ger förnybar energi?

Förnybar energi kommer från källor som hela tiden förnyas i snabb takt. Exempel på förnybar energi är vattenkraft, vindkraft, solenergi och bioenergi. Bioenergi är energi som framställs av biomassa som till exempel växter och växtdelar av olika slag. Eftersom biomassa kontinuerligt nybildas är bioenergi en förnybar energikälla. Sverige har mycket goda förutsättningar för produktion och användning av förnybar energi. Många av våra vattendrag används redan idag för produktion av vattenkraft, och en stor del av landets yta består av skog som kan förädlas till biobränslen.

Gemensamma mål för förnybar energi

Inom EU pågår ett aktivt arbete inom energiområdet. Det har tagits fram gemensamma mål om förnybar energi: år 2020 ska 20 procent av EU:s energikonsumtion komma från förnybara källor och andelen biodrivmedel ska vara minst tio procent. Dessutom ska EU nå ett mål om 20 procents energieffektivisering till 2020. För Sveriges del innebär dessa mål att vi ska öka andelen förnybar energi från 39 procent i dag till 49 procent år 2020.

Billaddare kan alla installera både hemma och på företag (givetvis ska den installeras av en behörig elinstallatör). Det som krävs är att man har minst 16A huvudsäkring i bostaden eller fastigheten. Som privatperson får tillbaka 50% av installationskostnaden av naturvårdsverket, upp till max 10000:-. Vi hjälper till med ansökan. Kostnaden för att sedan köra elbil eller ladda är lite olika beroende på bilmärke och elpriset men en riktkostnad idag ligger på ca 2.50kr/mil. Vi på Solotec Energiteknik har valt att jobba med två svenska aktörer på elbilsladdning sidan, båda två tycker vi är bra alternativ både för företag och för dig som privat kund. Vi kommer givetvis ut och tittar hur just din installation skulle kunnat utföras och ger dig ett prisförslag på detta. Tänk på att du som privatkund kan söka bidrag på 50% på både laddare och installationskostnad. Garo är en av de största tillverkarna på den svenska marknaden har laddare från 3.7kw upp till 325kw och kan utrustas med både wifi , Rfidläsare, och dynamisk lastbalansering, samt med eller utan fast kabel. Charge Amps är ett utmärkt alternativ för både privatpersonen och företaget och har en mer ”all in the box” produkt med en modern design och inbyggd wifi loggning, denna produkt kommer i normalfallet med fast kabel och ett praktiskt 230V uttag på baksidan, men givetvis finns den flera olika versioner som passar de flesta användarna.

HALO Wallbox är en av de minsta laddboxarna som finns på marknaden och den kommer med en fast kabel som gör att du lätt kan koppla in din bil utan att behöva ta fram en separat kabel varje gång.
Tillsammans med alla funktioner i den tillhörande molntjänsten kommer HALO Wallbox att bli ett perfekt komplement i din vardag med elbil.

Vår nya kompletta laddstation

AURA är vår nya laddstation, designad av Joachim Nordwall, co-designer hos sportbilstillverkaren Koenigsegg. Den har två uttag som kan ladda 2 x 22 kW samtidigt. Självklart går det att ställa in valfri laddström om man har en installation som inte klarar av den maximala strömstyrkan.
• Gjord av hållbar återvunnen aluminium
• Uppkopplad med molntjänst
• 2 x 22 kw, men kan ställas ner till valfri effekt
• Lastbalansering mellan uttagen
• Installationseffektiv
• ISO15118 förberedd
AURA är förberedd för ISO15118 vilket öppnar upp för en rad möjligheter. ISO 15118 utökar bilens datakommunikation och är en förutsättning för Vehicle-2-grid teknologin. Denna teknologi är också förutsättningen för att ström skall kunna gå både in i och ut från bilen, så att den även kan användas till batterilagring.

Vi på Solotec Energiteknik kommer alltid ut och tittar på dina förutsättningar och möjligheter på plats, våra montörer har lång erfarenhet av eltekniska anläggningar då vår bakgrund ligger i service och underhåll samt nyinstallation av anläggningar till kunder runt om i Skåne. Framförallt dig som företagskund har du kanske stött på vårt systerbolag Solotec AB på något automations eller installations projekt tidigare. Detta innebär att om din anläggning behöver byggas om, för att skapa förutsättningar för egen energi produktion så kan vi givetvis hjälpa till med detta också.

Ja, alla som äger ett tak antingen på sin villa eller på en industrifastighet kan installera solceller. Dessa kan också installeras på olika underlag och på tak i olika lutningar. Fråga oss om du är osäker.

Kolla gärna om din kommun eller elbolag tillhandahåller en Solkarta, där kan du kontrollera vilka förutsättningar din fastighet har för att producera din egna energi. Vilket väderstreck ligger ert tak eller mark i? Söder är det mest fördelaktiga väderstrecket, men även tak i östlig och västlig riktning är bra alternativ då produktionen då blir hög när egenanvändningen är som störst. Finns det träd, skorstenar eller annat som kan hindra ljusinflöde? SolarEdges teknik kopplar förbi de paneler som är skuggade då de inte kan producera, men det mest ekonomiskt fördelaktiga är ändå en så öppen och skuggfri yta som möjligt. Har du ett förhållandevis okomplicerat tak, då kan Tigos smart modulsystem vara något för dig, givetvis med samma tekniska möjligheter men till ett bättre pris.

Vi lämnar mellan 10 och 25 års garanti på våra solpaneler.

Leta gärna upp soltabeller i anslutning till där du bor för att kunna göra smarta beräkningar. Skånska soltabeller hittar du här;

solel-effekt
Har du fler frågor?

Vi hoppas att vi har kunnat svara på många frågeställningar som du har inför din installering av solpaneler men om vi har missat något så fråga här till höger.