VÄLKOMMEN TILL SOLSKOLAN HITTA ALL INFO OM SOLKRAFT

Solskola

Under den här fliken så försöker vi förklara och visa film på hur solenergiinstallationer går till, berättar om bidrag, egen installation, tips och trix.

Vilken panel bör jag välja?

Industripanelen

Följande frågor bör man enligt vår rekommendation ställa sig;

  • Vilken garantitid är önskvärd? Industripanelen erbjuder 10 år.
  • Estetik – viktigt? Industripanelen är blå.
  • Storlek på fastigheten? Industripanelen är ca 25% billigare än standardpanelen.

1

Standardpanelen;

Följande frågor bör man enligt vår rekommendation ställa sig;

  • Vilken garantitid är önskvärd? Standardpanelen erbjuder 20 år.
  • Estetik – viktigt? Industripanelen är svart (blank).
  • Storlek på fastigheten? Standardpanelen kan användas både för industritak men även privata villor.

2

Premiumpanelen;

Följande frågor bör man enligt vår rekommendation ställa sig;

  • Vilken garantitid är önskvärd? Premiumpanelen erbjuder hela 25 år.
  • Estetik – viktigt? Premiumpanelen är matt svart, den mest estetiskt snygga panelen.
  • Premium? Premiumpanelen är den bästa som finns på marknaden idag, den är dessutom snyggast och ger längst garanti.
  • Denna väljs oftast av privatpersoner.

Viktiga råd och tips

Det är mycket att ta hänsyn till när man ska installera solpaneler. Därför ger vi här lite tips på vad vi anser är viktigt att kolla upp.

Begär ett kostnadsfritt hembesök från företaget som säljer. Man får inga hållbara prisförslag om inte säljaren är på plats.

Tänk inte för stort. Det är vanligt att människor vill maximera takytan. Men man ska lägga sig lite under den årsförbrukning man har, så att det blir balans mellan förbrukning och överskott.

Tänk kvalitet. Det finns billiga fabrikat, men solceller är en investering som ska hålla i 30 år.

Ta in fler offerter och jämför företagen.

Kolla så leverantören uppfyller viktiga krav som garanti på utfört arbete och elsäkerhet.

Läs mer om installation, bidrag, producera el och garantier

Vilka källor ger förnybar energi?

Förnybar energi kommer från källor som hela tiden förnyas i snabb takt. Exempel på förnybar energi är vattenkraft, vindkraft, solenergi och bioenergi. Bioenergi är energi som framställs av biomassa som till exempel växter och växtdelar av olika slag. Eftersom biomassa kontinuerligt nybildas är bioenergi en förnybar energikälla. Sverige har mycket goda förutsättningar för produktion och användning av förnybar energi. Många av våra vattendrag används redan idag för produktion av vattenkraft, och en stor del av landets yta består av skog som kan förädlas till biobränslen.

Gemensamma mål för förnybar energi

Inom EU pågår ett aktivt arbete inom energiområdet. Det har tagits fram gemensamma mål om förnybar energi: år 2020 ska 20 procent av EU:s energikonsumtion komma från förnybara källor och andelen biodrivmedel ska vara minst tio procent. Dessutom ska EU nå ett mål om 20 procents energieffektivisering till 2020. För Sveriges del innebär dessa mål att vi ska öka andelen förnybar energi från 39 procent i dag till 49 procent år 2020.

Billaddare kan alla installera både hemma och på företag (givetvis ska den installeras av en behörig elinstallatör). Det som krävs är att man har minst 16A huvudsäkring i bostaden eller fastigheten.
Som privatperson får tillbaka 50% av installationskostnaden av naturvårdsverket, upp till max 10000:-. Vi hjälper till med ansökan.
Kostnaden för att sedan köra elbil eller ladda är lite olika beroende på bilmärke och elpriset men en riktkostnad idag ligger på ca 2.50kr/mil.

Vi på Solotec Energiteknik har valt att jobba med två svenska aktörer på elbilsladdning sidan, båda två tycker vi är bra alternativ både för företag och för dig som privat kund. Vi kommer givetvis ut och tittar hur just din installation skulle kunnat utföras och ger dig ett prisförslag på detta. Tänk på att du som privatkund kan söka bidrag på 50% på både laddare och installationskostnad.

Garo är en av de största tillverkarna på den svenska marknaden har laddare från 3.7kw upp till 325kw och kan utrustas med både wifi , Rfidläsare, och dynamisk lastbalansering, samt med eller utan fast kabel.

Charge Amps är ett utmärkt alternativ för både privatpersonen och företaget och har en mer ”all in the box” produkt med en modern design och inbyggd wifi loggning, denna produkt kommer i normalfallet med fast kabel och ett praktiskt 230V uttag på baksidan, men givetvis finns den flera olika versioner som passar de flesta användarna.

Vi på Solotec Energiteknik kommer alltid ut och tittar på dina förutsättningar och möjligheter på plats, våra montörer har lång erfarenhet av eltekniska anläggningar då vår bakgrund ligger i service och underhåll samt nyinstallation av anläggningar till kunder runt om i Skåne. Framförallt dig som företagskund har du kanske stött på vårt systerbolag Solotec AB på något automations eller installations projekt tidigare. Detta innebär att om din anläggning behöver byggas om, för att skapa förutsättningar för egen energi produktion så kan vi givetvis hjälpa till med detta också.

Ja, alla som äger ett tak antingen på sin villa eller på en industrifastighet kan installera solceller. Dessa kan också installeras på olika underlag och på tak i olika lutningar. Fråga oss om du är osäker.

Det finns ett statligt stöd för installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet. Stödet kan sökas av alla typer av aktörer som företag, offentliga organisationer och privatpersoner. Du kan få stöd för upp till 30 % av investeringskostnaden. Du kan även söka rotavdrag och få 20% på arbetskostnaden dock kan man inte få båda bidragen utan väljer något av alternativen. Vid installation av billaddare får man bidragsstöd om 50% av installationskostnaden. Länsstyrelsen ansvarar för handläggningen och beslutar om stöd. Du ansöker om stöd via Boverkets e-tjänster och med ditt bankid, givetvis hjälper vi er hela vägen med de tekniska frågorna.

Kolla gärna om din kommun eller elbolag tillhandahåller en Solkarta, där kan du kontrollera vilka förutsättningar din fastighet har för att producera din egna energi.
Vilket väderstreck ligger ert tak eller mark i?
Söder är det mest fördelaktiga väderstrecket, men även tak i östlig och västlig riktning är bra alternativ då produktionen då blir hög när egenanvändningen är som störst.
Finns det träd, skorstenar eller annat som kan hindra ljusinflöde? SolarEdges teknik kopplar förbi de paneler som är skuggade då de inte kan producera, men det mest ekonomiskt fördelaktiga är ändå en så öppen och skuggfri yta som möjligt.
Har du ett förhållandevis okomplicerat tak, då kan Tigos smart modulsystem vara något för dig, givetvis med samma tekniska möjligheter men till ett bättre pris.

Vi lämnar mellan 10 och 25 års garanti på våra solpaneler.

Leta gärna upp soltabeller i anslutning till där du bor för att kunna göra smarta beräkningar. Skånska soltabeller hittar du här;

solel-effekt
Har du fler frågor?

Vi hoppas att vi har kunnat svara på många frågeställningar som du har inför din installering av solpaneler men om vi har missat något så fråga här till höger.